Hiiumaa Orienteerumisneljapäevakud: 46 aastat tervisespordi traditsiooni

Tere kõigile orienteerumishuvilistele!

Oleme uhked teatada, et tänavu tähistame Hiiumaa orienteerumisneljapäevakute 46. hooaega! Juba 14. juulil 1977. aastal toimus Hiiumaa esimene neljapäevak Kärdla lähistel Põllumäel. Sellest ajast alates on neljapäevakud kujunenud Hiiumaa spordimaastikul üheks regulaarselt toimuvaks tervisespordi võistlussarjaks, mis meelitab kohale nii noori kui ka vanemaid orienteerumishuvilisi.

Esimesel päevakul oli startinute hulgas peale Kärdla inimeste veel õpilasi Emmastest õpetaja Anne Golupi eestvedamisel ja kolm võistlejat Tallinnast. Kõik nad leidsid Põllumäel asetsenud 10 kontrollpunkti abil tee finišisse. . Stardi- finisipaigaks oli vana lasketiiru hoone, kaart oli must-valge fotokoopia. Võitjateks tulid Peedo Pihlamägi meeste arvestuses ja Helve Rakkaselg naiste arvestuses.

Esimesel kolmel aastal võisteldi vaid Kärdla ümbruses olevatel maastikel, hiljem lisandusid Malvaste, Nõmba, Palade jt. Hooaeg oli pikk- aprilli lõpust kuni oktoobri lõpuni. Neljapäevakud kujunesid populaarseteks. Nii osalesid 1980-ndatel aktiivselt„Hiiu Kaluri“, Metsamajandi, Täitevkomitee, Hiiumaa KEK-i töötajad. Lisaks veel koolinoored Kärdlast Helve Rakkaselja ja Endel Aru, Paladelt Helgi Rõõmussaare ja Emmastest Anne Golupi juhendamisel. Nii oli arvukamalt osavõtjaid 16.09.1982.a. 414, lisaks 4 kohtunikku, 17.05.1984.a. 343 mõlemad Põllumäel.

Aastate jooksul on neljapäevakud arenenud ning mitmekesistunud. Algselt olid kavas vaid valikorienteerumine ja suunarada, kuid alates 1990. aastast on võimalik valida kolme erineva suundorienteerumise raja ning valikorienteerumise vahel. Neljapäevakute kalenderplaanis on tavaliselt 20 osavõistlust, mõnel aastal isegi 21 või 22. 1980. aastate teisel poolel asendati kontrollpunktides värvipliiatsid kompostritega ning 2006. aastal võeti kasutusele elektroone märkesüsteem SPORT-ident. Kaardite osas said NE-kud uue kvaliteedi, kui Toivo Sauel valmis 1981.a. vabariiklikus Jüriööjooksuks esimene värvikaart Kärdla Põllumäe maastikuga. Must- valged kaardid asendusid värvikaarditega.

NE-kud on olnud äärmiselt populaarsed ning aastate jooksul on neil osalenud tuhanded Hiiumaa elanikud ja külalised. Meil on suur au tervitada tänavu 1000.  neljapäevakut! Osalejatele on NE-kutel aktiivsuse arvestust peetud algusest peale. Alguses osavõtukordade alusel, 1996- 2008.a. läbitud kontrollpunktide arvu järgi, 2009 kuni tänaseni taas osavõtukordade alusel. Aktiivseimate osavõtjate edetabelis on esikohal Arvo-Jüri Rist, kes on osalenud 839 neljapäevakul. Tema järel on Toomas Mast – 756, Raivo Leht – 700, Heini Koppel – 687, Helve Rakkaselg – 685, Ene Leht – 681, Eda Tärk 600, Tiit Kerves – 580, Peedo Pihlamägi – 587, Anu Saue – 581, Valdor Smill – 541 ja paljud teised. Neljakümne viie aasta jooksul on keskmiselt iga kord stardis olnud 60 huvilist.

Rekord pärineb 1982.a., mil iga kord oli stardis keskmiselt 102 võistlejat. Viimastel aastatel on taas palju osavõtjaid: 2017.a. igal päevakul keskmiselt 70 ja 2021.a.  keskmiselt 67 startijat.  Aastatel 1989- 2004 loositi iga kord osavõtjate vahel välja üks, hiljem kolm loosiauhinda, alates 2005.a. on kolm loosi vaid noortele. 2003- 2006.a. autasustati hooaja lõpus aktiivsemaid meenetega, 2007.- 2008.a. loositi välja kinkekaardid, 2009.a. jalgratas  ja alates 2010.a. jooksujalatsid AS Sportlandilt. Tänavu premeerib AS Sportland aktiivsemaid noori jooksujalanõude ja seljakotiga.

Neljapäevakute populaarsus on aastate jooksul toonud meie üritusele mitmeid toetajaid. Oleme tänulikud AS Jetoil, Coop Hiiumaa, AS Sportland, AS Jalajälg, Hiiu vallavalitsuse, Kultuurkapitali Hiiumaa ekspertgrupi, Hiiumaa Spordiliidu, AS Salva Kindlustuse, Eesti Orienteerumisliidu ja Hiiu maavalitsuse kohaliku omaalgatuse programmi panuse eest. Samuti soovime tänada RMK-d, kes on alates 2017. aastast olnud Eesti päevakute suurtoetaja.

Neljapäevakute korraldamisel on olnud oluline roll mitmel silmapaistval isikul. Tahame tänada Arvo-Jüri Risti, Eda Tärki, Toomas Masti, Kustu Künnapast, Marina Väljast ja teisi, kes on neljapäevakute järjepidevuse ja kvaliteedi tagamisele kaasa aidanud. Samuti oleme tänulikud Tiit Kervesele, kes on hoidnud alles algusaastate neljapäevakute protokollid ning kelle abiga saame säilitada meie ajaloo.

2019. aastal tunnustas EMSL “Jõud” meie neljapäevakuid parimaks piirkondlikuks spordiürituseks. Oleme uhked selle tunnustuse üle ning lubame, et teeme kõik selleks, et neljapäevakud jätkuvalt pakuksid naudingut ja sportlikku väljakutset meie osalejatele.

Orienteerumisneljapäevakud on maakonnas pikima traditsiooniga tervisespordiüritused, mis toimuvad järjepidevalt igal aastal. Kutsume kõiki huvilisi osalema Hiiumaa orienteerumisneljapäevakutel ning avastama meie kauni saare maastikke!

Kohtumiseni neljapäevakutel!

Hiiumaa Orienteerumisklubi